Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ




Σαφάρι για το "μαύρο χρήμα" του Πάπιστα

Σε οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται παρένθετα πρόσωπα, εταιρείες-βιτρίνες αλλά και υπάλληλοι του Ομίλου του, φέρεται να πρωταγωνιστεί ο επιχειρηματίας, Αθανάσιος Πάπιστας.
Ο γνωστός για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Βατοπεδίου επιχειρηματίας και κουμπάρος του ηγούμενου Εφραίμ, ελέγχεται το τελευταίο διάστημα από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να πραγματοποίησε με τη μέθοδο των εικονικών συναλλαγών που είχε με διάφορες εταιρείες που εμπορεύονται είδη κινητής τηλεφωνίας.
Από το απόρρητο πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής που αποκαλύπτει η zougla.gr προκύπτει δυσεξήγητη εισροή και εκροή χρημάτων από και προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας «Πάπιστας Εμπορική Α.Ε.» (δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο ειδών κινητής τηλεφωνίας) προς τρίτα πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες όμως έχουν σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Πάπιστα.
Παράλληλα καταγράφεται ξεκάθαρα και η εμπλοκή υπαλλήλων του «αυτοδημιούργητου» επιχειρηματία οι οποίοι δρώντας ως «ταχυδρόμοι» εισέπρατταν ή εξέδιδαν επιταγές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λογαριασμοί μικρών εταιρειών βρέθηκαν να πιστώνονται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα λίγων μηνών!
Για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι ενημερωμένη η ηγεσία του Αρείου Πάγου και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ενώ έχει δοθεί εντολή σε έξι Οικονομικές Επιθεωρήσεις ανά την επικράτεια να ελέγξουν τις δοσοληψίες όλων των εμπλεκομένων προσώπων.
Δείτε την πρώτη σελίδα του πορίσματος


Πλαστές αποδείξεις
Ενδεικτική του τρόπου δράσης των εμπλεκομένων προσώπων είναι μια συναλλαγή την οποία είχε η «Πάπιστας Εμπορική Α.Ε.» με την ατομική επιχείρηση «Πατσατσίδης Αθαν. Ιωάννης». Όπως αναφέρεται στο πόρισμα η εταιρεία του Αθ. Πάπιστα φέρεται να προμηθεύτηκε εμπορεύματα αξίας 120.968 ευρώ για τα οποία εκδόθηκαν τιμολόγια. Μάλιστα κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησε το Διαπεριφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν και αποδείξεις είσπραξης της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με τις οποίες φαινόταν ότι κατατέθηκαν 82.212 ευρώ στο λογαριασμό του Πατσατσίδη.
Ωστόσο στη συνέχεια η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Αττικής διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν υπήρχε (!) και ως εκ τούτου ότι οι αποδείξεις είσπραξης ήταν πλαστές.
Οι περίεργες συναλλαγές του 2006-2007
Το πόρισμα καταγράφει και τις «ασυνήθιστες», όπως χαρακτηρίζονται, συναλλαγές σε ό, τι αφορούσε τη διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ διαφορετικών εταιρειών με επιταγές με αρχικό εκδότη και τελικό αποδέκτη το ίδιο νομικό πρόσωπο!
Ειδικότερα στις 28 Φεβρουαρίου 2007 κατατέθηκε σε λογαριασμό της εταιρείας «Θεσσαλική Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.» η οποία ασχολείται με το εμπόριο τηλεπικοινωνιακού υλικού επιταγή 138.450 ευρώ. Η επιταγή εκδόθηκε σε λογαριασμό της Γ.Κ. ενώ την ίδια κιόλας ημέρα από το λογαριασμό της «Θεσσαλικής» εισπράχθηκε το ποσό κατάθεσης μέσω άλλων επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγή της «Πάπιστας Εμπορική Α.Ε.» και GSM A.E., εταιρειών του ίδιου ομίλου!
Επιπλέον στους λογαριασμούς της «Θεσσαλικής» το διάστημα 2006-2007 κατατέθηκαν 1.550.000 ευρώ από τις εταιρείες του ομίλου Πάπιστα καθώς και από μια άλλη εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις του λογαριασμού αφορούσαν αποκλειστικά σε πληρωμές επιταγών σε διαταγές διαφόρων εταιρειών του Αθανάσιου Πάπιστα.
Διακίνηση εκατομμυρίων με «όχημα» Ο.Ε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο κεφάλαιο του πορίσματος το οποίο περιγράφει τη διακίνηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με «όχημα» μια μικρή εταιρεία που εδρεύει στη Λίμνη Ευβοίας. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι την περίοδο 2006-2007 οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρείας με την επωνυμία «Αργυρώ Φουντούλη και Σια ΟΕ» πιστωνόταν με υπέρογκα ποσά από εταιρεία της Αθήνας. Στη συνέχεια μέρος των κεφαλαίων μεταφερόταν σε λογαριασμούς συμφερόντων του Πάπιστα και ακολούθως είτε αναλαμβανόταν σε μετρητά είτε μεταφερόταν στον ανταγωνισμό με τραπεζικές επιταγές. Το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα χρηματικά ποσά που έχουν διακινηθεί ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά επίπεδα παρόμοιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο νομό».
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τις 29-6-2007 μέχρι και τις 29-10-2007 οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρείας πιστώθηκαν με 4.9 εκ. ευρώ από την εταιρεία «Κάπακομ Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι-Οικονομικές Υπηρεσίες ΕΠΕ». Ω του θαύματος ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με τον όμιλο εταιρειών Πάπιστα για την αγορά καρτών τηλεπικοινωνίας τις οποίες διέυετε σε σχολεία και περίπτερα.
Σύμφωνα με το πόρισμα «τα χρηματικά ποσά πιστώνονταν στους λογαριασμούς που υποδείκνυαν κάθε φορά στελέχη του λογιστηρίου του Πάπιστα», ενώ με τον ίδιο τρόπο πιστώθηκαν (και τα επόμενα έτη) εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των εταιρειών «Φοντούλη και ΣΙΑ ΟΕ», «Κινητομανία ΕΠΕ», «Πανυτσίδου Χ. και ΣΙΑ ΟΕ», «Μακεδονικές Τηλεπικοινωνίες Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» καθώς και στην ατομική επιχείρηση της κυρίας Χρυσούλας Καραγεωργίου.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 1-2-2007 μέχρι και τις 7-5-2008 στο λογαριασμό της κυρίας Καραγεωργίου πιστώθηκαν περί τα 13 εκ. ευρώ (!), στους λογαριασμούς της εταιρείας «Πανυτσίδου» περί τα 15,5 εκ. ευρώ (!), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που κατατέθηκαν στην εταιρεία «Αργυρώ Φουντούλη και ΣΙΑ ΟΕ» μεταφέρθηκε στη συνέχεια στις εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα.
Δείτε τα έγγραφα

 
Από τον έλεγχο της Αρχής παράλληλα προέκυψε ότι μέρος των πιστωθέντων κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή ιδιωτικών επιταγών εκδόσεων των εταιρειών τις οποίες κομίζουν είτε υπάλληλοι τους είτε ένας υπάλληλος του Ομίλου Πάπιστα ενώ διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος των κεφαλαίων μεταφέρθηκε σε λογαριασμούς των εταιρειών «Πάπιστας Εμπορική Α.Ε.» και «Γενική Υποστήριξη Τηλεφώνων Α.Ε.» καθώς και σε λογαριασμούς ιδιωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των Αρχών έχει, ήδη, επεκταθεί και για τις εταιρείες του επιχειρηματία οι οποίες ασχολούνται με τα ακίνητα.
Το ρεπορτάζ συνεχίζεται… 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου